Spring naar inhoud

Over Sola Gratia

Achtergrond

Het koor is opgericht op 14 december 1966. Onder leiding van dirigent Jan Zuidema beginnen 20 enthousiaste vrouwen met het Christelijk Dameskoor Uithuizermeeden. In 1970 is het niveau van het koor zodanig dat het te horen is in een radio-uitzending van de NCRV. Na het overlijden van Jan Zuidema wordt op 17 april 1974 Klaas Krijgsheld uit Delfzijl de nieuwe dirigent. In juni 1979 wordt in verband met een verhuizing van de heer Krijgsheld de derde dirigent van het koor benoemd: Gerrit Jan Rutgers uit Groningen. Na twee jaar vertrekt hij wegens drukke werkzaamheden in verband met studie. Hij wordt in 1981 opgevolgd door dirigent Ties Molenhuis, die sindsdien de muzikale leiding in handen heeft. In januari 1983 wordt de naam van het koor gewijzigd in Christelijk Vrouwenkoor Sola Gratia.

Doelstelling

De doelstelling van het koor is zoveel mogelijk originele composities voor vrouwenkoor op haar programma te zetten en uit te voeren. Veel componisten hebben prachtige muziek voor deze koorsoort geschreven. Door de jaren heen heeft het koor een zeer breed repertoire opgebouwd en uitgevoerd: van oude muziek uit de Renaissance tot en met de twintigste eeuw. Enkele voorbeelden: Stabat Mater van Pergolesi, Miserere van Hasse en Missa Sti. Aloysii van J.M. Haydn, A Ceremony of Carols en Missa brevis in D van B. Britten.

Sola Gratia geeft regelmatig concerten en verleent incidenteel medewerking aan kerkdiensten. Op concoursen van de KCZB zijn op provinciaal en landelijk niveau eerste prijzen behaald met een promotie naar de superieure afdeling. Sola Gratia geeft regelmatig concerten met Capella Oecumenica. Dit kamerkoor uit Delfzijl staat ook onder leiding van Ties Molenhuis. De samenwerking heeft onder meer geleid tot twee succesvolle optredens in Duitsland.

Hoewel het koor uit amateurzangers bestaat, wordt er serieus aan scholing gedaan. Zo is een workshop stemvorming georganiseerd, die werd gegeven door de bekende zangpedagoog Harjo Pasveer uit Rotterdam. Ook hebben Ellen Klopstra en Bonnie Hoekstra meerdere malen workshops verzorgd.

Het koor heeft een breed repertoire opgebouwd: van oude muziek uit de renaissance tot en met muziek uit de 21e eeuw. Enkele voorbeelden: Stabat Mater van Pergolesi, Miserere van Hasse en Missa Sti.Aloysii van Haydn, A Ceremony of Carols van Benjamin Britten, Gloria van Vivaldi en Epitaph van Ryan.

Inloopconcert-SolaGratia-Dokkum