Spring naar inhoud

Stabat Mater Pergolesi Concertverslag door Ine Kooi

Zaterdag 19 maart 2016, Het Anker Uithuizermeeden

Concert Sola Gratia met medewerking van:

Else Linde Buitenhuis, sopraan – Judith Bouma, mezzo – strijkkwartet Arcobaleno – Pieter Pilon, orgel

In het kader van de naderende Paasdagen is het programma geheel gewijd aan deze periode:  Stabat Mater – G.B. Pergolesi,  Missa Sancti Aloysii – J.M. Haydn en Miserere – J.A. Hasse.

Uiteraard is er de laatste weken/maanden weer hard gewerkt om dit concert te doen slagen en wanneer de laatste repetities zijn geweest, heeft iedereen er een goed gevoel over.

Als rond 19.45 uur duidelijk is dat de zaal goed gevuld is, mag het van ons gaan beginnen.

Een prachtig podium ligt klaar en bij binnenkomst klinkt een welkomstapplaus.

Wanneer we allemaal de juiste plek hebben ingenomen tikt dirigent Ties Molenhuis af en dan  begint het Stabat Mater.

G.B. Pergolesi componeerde dit stuk aan het eind van zijn leven en het is enkele dagen voor zijn dood voltooid. Het gaat over de smart van de bedroefde moeder van Jezus, die haar zoon ziet sterven aan het kruis.

Het koor is erg gemotiveerd, let geconcentreerd op de dirigent en dat is te merken. De solisten Else Linde Buitenhuis en Judith Bouma zingen hun partijen vol overgave met warme stemmen en aan het einde van het stuk reageert het publiek met een lang applaus en is het tijd voor de pauze. Onderling is de stemming opgetogen; wat was het mooi!!!!

In de hal van de kerk wordt enthousiast gereageerd; wat een mooie uitvoering en wat ook een geweldig muzikaal kwartet i.s.m. organist Pieter Pilon.

Na de pauze staat het Miserere van J.A. Hasse op het programma.

Een moeilijk werk, maar het oefenen blijkt zijn vruchten af te werpen: het is een goede uitvoering.

En dan is het tijd voor Arcobaleno.

Arcobaleno is het Italiaanse woord voor regenboog . Het gezelschap  bestaat uit Hanneke van Ulsen en Oktje Lambermont (viool), Maaike ten Wolde (altviool) en Michelle van de Braak (cello) ; zij spelen sinds 2015 in deze samenstelling.

Vanavond spelen zij Sonata VI “Consummatum est” in G minor Lento uit Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, versie voor strijkkwartet Op 51 van J. Haydn.

Na de laatste noten klinkt wederom een hartelijk applaus; dit kwartet is zeer de moeite waard !

Voor het koor breekt nu het laatste optreden van de avond aan: Missa Sancti Aloysii van J.M. Haydn.

Muziek die het koor goed ligt en waarbij ook de solisten weer hun partijen mogen meezingen. Samen met Pieter Pilon en Arcobaleno wordt het een mooi slot van deze avond en kunnen we terugkijken op een geslaagd concert.

 

 

 

 

 

Gepubliceerd innieuws