Spring naar inhoud

Zomeravondconcert 2010

Vrijdag 18 juni 2010
Dokkum, Grote of Sint Martinuskerk
Aanvang 20.00 uur

Programma Sola Gratia

Werken van onder andere Orbin, Eben en Dvoràk

Toelichting

Dokkum, Grote- Martinuskerk (vrijdag 20.00 uur)Op de orgelkast van het rugwerk van het orgel in de Grote- of Martinuskerk staat het jaartal 1688. Toen werd er een geheel nieuw orgel aan de kerk geleverd door Jan Helman uit Groningen ter vervanging van een ouder instrument dat in 1584 was gekocht van de St. Vituskerk, de kerk die aan de Oldehove in Leeuwarden heeft gestaan. In 1979 reconstrueerde orgelbouwer Flentrop het orgel naar de zeventien eeuwse situatie en mag het instrument weer klinken als een vroeg barok instrument.programma

Dokkum, Stadhuis: carillonconcerten stadhuiskoepel (vrijdag 19.00 uur)De koepel van het stadhuis in Dokkum beschikt over een fraai klinkend carillon met 49 klokken gemaakt in 1983 door de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel. Dokkum bezat in de vroege 17de eeuw reeds een carillon. In 1614 is er een grote reparatie nodig aan het toenmalige klokkenspel, hoe en wat weten we niet meer, wel dat in 1615 de gebroeders Simon, klokkengieters uit Lotharingen, 14 nieuwe klokken leveren. Dit spel heeft tot 1837 geklonken en is toen verdwenen. Ter gelegenheid van het 1200 bestaan van de stad kreeg men in 1955 een nieuw Van Bergen carillon met 37 klokken, wat in 1983 door het huidige welluidende instrument werd vervangen.

programmaHet instrument wordt wekelijks bespeeld door stadsbeiaardier Auke de Boer op de vrijdagavond tussen zeven en acht uur. Daarnaast worden er in de zomermaanden gastbeiaardiers uitgenodigd uit binnen- en buitenland voor een recital. Aansluitend is er om 20 uur een orgelconcert in de Grote- of Martinuskerk aan de Markt in Dokkum. Een aantal beiaardiers verzorgen ook het aansluitende orgelconcert.

Gepubliceerd innieuws