Spring naar inhoud

Bijzonder concert met Corrientes – aankondiging

Voor dit uitgestelde concert op zaterdag 7 maart heeft Sola Gratia het Ensemble Corrientes uitgenodigd. Eind jaren ’90 is dit ensemble ontstaan nadat enkele musici elkaar in een tangosalon hadden ontmoet.

Het begon als een kwartet van zang, bandoneän, piano en contrabas. Al vrij snel kwam er een viool bij. Nu speelt het ensemble Corrientes vooral als trio met viool, bandoneän en piano. Het ensemble bestaat uit Christel Postma, viool, Harry Dijkstra, bandoneän en Klaas van Dijk, piano.

Violiste Christel Postma studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze was jarenlang werkzaam in diverse orkesten en ensembles. Sinds 2001 woont en werkt ze in Groningen.

Klaas van Dijk heeft naast zijn studie in diverse popgroepen en ensembles gespeeld in en rondom de stad Groningen. Na zijn afstuderen is hij 8 jaar werkzaam geweest als begeleider van Paul van Vliet. In de afgelopen seizoenen begeleidt hij Paul van Vliet weer in het programma “”zondag in Den Haag””.

Harry Dijkstra studeerde accordeon aan het conservatorium te Groningen. Tijdens zijn studie kwam hij in contact met de muziek van Piazzolla en de bandoneän. De melancholieke klank en de ingewikkelde lay-out van de tonen trokken hem erg aan.

De bandoneän werd door Heinrich Band gepatenteerd, nadat uit de doorontwikkeling van de concertina -wat een diatonisch instrument is- uiteindelijk een chromatisch instrument ontstond. Bedoeld om tijdens diensten in de kerk de gemeente te begeleiden, kwam het uiteindelijk in de haven van Buenos Aires terecht in bars, clubs en bordelen. Het instrument leent zich ook uitstekend in het spelen van de tango. Alle bandoneons die in Argentinië bespeeld werden en worden, komen van oorsprong uit Duitsland uit Carslfeld in het Erzgebirge.
In Nederland werd de bandoneän bekend bij het huwelijk van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima met het emotionele lied Adios Nonino van Piazzolla.

Tijdens het concert met Sola Gratia zal Corrientes verschillende tango stijlen laten horen, van dansbare tango’s tot langzame milonga campera’s, tango wals en de snelle milonga. Beroemde stukken van Astor Piazzolla en van Anibal Troilo.

Sola Gratia onder leiding van dirigent Ties Molenhuis met haar vaste begeleider Ellen Dijkhuizen aan de piano brengen een A Little Jazz Mass van Bob Chilcott, delen uit de “”West Side Story”” van Leonard Bernstein en Libertango van Astor Piazzolla en andere koorwerken. Muziek die doorgaans niet op het repertoire staat van dit vrouwenkoor.

Dit concert was eerst gepland als Nieuwjaarsconcert. Sola Gratia wil zich tijdens haar Nieuwjaarsconcerten graag op een bijzondere wijze presenteren. Met de keuze van ander repertoire, maar ook met het uitnodigen van een bijzonder ensemble. Door ziekte van de dirigent en van een groot aantal koorleden is dit Nieuwjaarsconcert verschoven naar deze nieuwe datum: 7 maart 2015.

Van harte aanbevolen voor alle muziekliefhebbers. Dit mag je niet missen.

Gepubliceerd innieuws