Spring naar inhoud

Concert Sola Gratia en Corrientes Ensemble

Concert Sola Gratia en Corrientes Ensemble in Het Anker in Uithuizermeeden op zaterdag 7 maart 2015.

Op deze zonnige, bijna lente-achtige zaterdag is het dan zover; het door ziekte uitgestelde nieuwjaarsconcert wat we nu Concierto Primavera (lenteconcert) hebben genoemd.

Het Corrientes Ensemble met Christel Postma op viool, Harry Dijkstra op bandoneon en Klaas van Dijk op piano is deze avond onze gast.

Voor aanvang van het concert klinken geluiden van belangstellenden: “ik ben heel benieuwd naar deze muziek”, en “eigenlijk heb ik de bandoneon alleen maar leren kennen tijdens de trouwceremonie van onze huidige koning en koningin”.

Om 20.00 uur lopen we de kerk binnen waar de belangstellenden in spanning wachten op wat gaat komen. Nadat voorzitter Marijke de avond heeft geopend beginnen we als koor als eerste en wel met het muziekstuk ‘Cantilena’ van K.Jenkins. Tijdens het zingen kan het publiek meegenieten van prachtige natuurbeelden via de beamer. Het applaus na afloop getuigt er van dat men dit waardeert.

We vervolgen het concert met de Jazz-Mass van B. Chilcott, een totaal nieuw en ander soort muziek voor ons koor dan gewoonlijk. Verrassende akkoorden vullen de kerk; na afloop horen we dat men van deze muziek heeft genoten.

Vervolgens komen de musici van het Corrientes Ensemble naar voren en luisteren we naar de melancholische, vrolijke en indrukwekkende klanken van dit trio. Het publiek raakt in vervoering tijdens de muziek van A. Piazzolla, A. Pontier, R. Meio en A. Bardi. Het muziekstuk Triste Groningana is door pianist Klaas van Dijk geschreven en gaat over de aardbevingen in onze provincie. Tijdens de muziek is het alsof we naar een documentaire kijken/luisteren en zien we de scheuren in huizen en gebouwen in gedachten ontstaan.

Corrientes sluit het eerste optreden af met het nummer ‘Libertango’ van A. Piazzolla en een overweldigend applaus klinkt, waarna het pauze is en er gelegenheid is om een cd van  Corrientes te kopen. Diverse mensen maken hier gebruik van.

Na de pauze is het Corrientes dat begint met hun tweede optreden. Wederom worden we verrast met prachtige muziek van A.Piazzolla, A. Triolo en J. Plaza. We horen verschillende tango-stijlen, van dansbare tango’s tot langzame milonga campera’s, tango wals en een snelle milonga. Na afloop volgt een uitbundig applaus, waarna nog een toegift wordt gegeven en vervolgens mogen wij als koor ons opmaken voor ons slotoptreden.

Na twee Beatles-nummers (‘Ob-La-Di’ en ‘Hey Jude’) duiken we de wereld van Porgy and Bess en de  West Side Story in met de nummers ‘Somewhere’, ‘One hand, one heart’, ‘America’ en ‘I got plenty of nothing’, om te besluiten met wederom de ‘Libertango’ van A. Piazzollo maar dan in een arrangement van  O. Escalda. Dat ook deze versie gewaardeerd wordt merken we na afloop als een staande ovatie ons ten deel valt en we kunnen concluderen dat het een succesvolle avond is geweest, of, zoals door diverse mensen wordt gezegd: “het mooiste concert sinds tijden”.

En daar kunnen en mogen we trots op zijn!!

Gepubliceerd innieuws