Spring naar inhoud

Christmas Carols 2008

Publicatiedatum: 1 december 2008

Kerstmuziek in Het Anker

Christmas Carols

De koren Sola Gratia en Capella Oecumenica organiseren op zaterdag 20 en zondag 21 december concerten in Uithuizermeeden en Delfzijl.
persbericht Christmas Carols

Centraal staan de Engelse Christmas Carols. Engeland kent een rijke traditie op dit gebied. Oude en nieuwe Carols uit de 20e eeuw staan op het programma. Werken van onder andere Purcell, Carter en de populaire Rutter.

De componist Benjamin Britten schreef A Ceremony of Carols in 1942. Dat deed hij bij zijn terugkeer per schip naar Engeland uit de Verenigde Staten, in volle oorlogstijd dus. Zijn patriottisme en het meevoelen met zijn landgenoten had hem overtuigd naar Engeland terug te keren. De componist selecteerde teksten van vaak anonieme oud-Engelse Carols en gedichten, daterend uit de 15e en 16e eeuw.

Tijdens de premiere in december 1942 was het werk te horen met vrouwenkoor en harp. Daarna is het werk regelmatig met jongenskoor uitgevoerd. De harp heeft een belangrijke rol in dit werk. In het midden van de cyclus staat een interludium voor harpsolo.

Medewerking verlenen sopraan Gera van der Hoek, organist Kees Steketee en harpiste Marjan de Haer. Laatstgenoemde studeerde aan de conservatoria van Tilburg, Maastricht en Arnhem. Zij werkt regelmatig samen met het orkest Anima Aetema onder leiding van Jos van Immerseel. Beide koren staan onder leiding van dirigent Ties Molenhuis.

Het concert van zaterdag 20 december is in Het Anker in Uithuizermeeden en begint om 20.00 uur. De dag erna is hetzelfde concert te horen in de Kruiskerk in Delfzijl, aanvang 16.00 uur. De entree bedraagt acht euro in de voorverkoop of negen euro aan de kerk. De voorverkoopadressen zijn Slijterij Klein in Uithuizermeeden en de Wereldwinkel in Uithuizen, Boekehandel Wolters in Delfzijl, Het Anker bij de Kruiskerk in Delfzijl en Drogisterij La Sante, of bij de leden van beide koren.

Authentieke Christmas Carols

koor zingt Christmas Carols bij Covent Garden in London, Engeland
Koor zingt Christmas Carols bij Covent Garden in London. Foto door Helma de Boer, Artheos.

Gepubliceerd innieuws