Spring naar inhoud

Muzikaal sprookje Der Rose Pilgerfahrt

Der Rose Pilgerfahrt van Robert Schumann.

Het Muzikale Sprookje, “Der Rose Pilgerfahrt” is een samenwerkingsproject van het IVAK zangensemble en de stemvormingsgroep o.l.v. Nanny ter Wiel, het Christelijk vrouwenkoor Sola Gratia, o.l.v.Ties Molenhuis en alle IVAK balletgroepen o.l.v. Fenny Leirissa en Rianne Wiersma.

Het sprookje vertelt over het verlangen van een roos die graag wil voelen hoe het is, om als mens lief te hebben. Ze vertelt van haar grote verlangen, mens te worden en menselijke liefde te voelen, aan een elfenkoningin. Deze laat haar wens in vervulling gaan, maar heeft daarbij wel een voorwaarde, Rosa moet een roos mee nemen en deze altijd bij zich houden, want zonder haar roos zal ze sterven.
Eindelijk gaat Rosa het rijk van de mensen binnen en komt terecht in het gezin van de molenaar. De molenaar heeft net zijn dochter verloren en Rosa wordt liefdevol in het gezin opgenomen. Ze wordt verliefd op de zoon van de houthakker en samen krijgen ze een dochter.Rosa voelt zich gelukkig, ze heeft het geluk van de liefde volop geproefd en beseft zich dat er voor haar op de aarde geen groter geluk meer in het verschiet kan liggen. Ze geeft de roos aan haar dochter, hoewel ze weet dat dit het einde van haar eigen pelgrimstocht op aarde betekent. Ze hoopt dat het haar dochter net zo veel geluk en liefde zal brengen, als het haar heeft gebracht.

Het enthousiasme van directeur Jacqueline Clements en Nanny ter Wiel, docent zang, van het IVAK, Centrum voor kunst en cultuur in noordoost Groningen, hebben het koor warm gekregen voor de uitvoering van dit sprookje van Robert Schumann (1810 -1856), naar een gedicht van Duitse dichter Heinrich Moritz Horn (1814 – 1874) De hoofdpersoon zal worden gezongen door de jeugdige sopraan Eva Marks. De rol van de verteller wordt gezongen door de Duitse sopraan Sigrun Hartmann. Andere solisten zijn o.a. Durkje van der Vlugt, Barbara van der Werff en Nelly Smit. Ties Molenhuis zal het gehele werk op de vleugel begeleiden.
Een compleet nieuwe ervaring voor Sola Gratia, en met grote verwachtingen ziet het koor uit naar de uitvoeringen in de maand mei.

Datum Locatie Omschrijving
24 mei 2008 Delfzijl
Kruiskerk
Première van muzikaal sprookje Der Rose Pilgerfahrt
Aanvang: 20.00 uur.
25 mei 2008 Delfzijl
Kruiskerk
Matinee Der Rose Pilgerfahrt
Aanvang: 15.00 uur.
31 mei 2008 Emden
Neue Kirche (D)
Middagconcert Der Rose Pilgerfahrt
Aanvang: 17.00 uur.
Gepubliceerd innieuws