Spring naar inhoud

Het jaarlijks inloopconcert in Dokkum

Vrijdag 19 juni 2015

Voor de 9e keer reizen we af naar het Friese en gezellige Dokkum, waar ook vandaag weer een inloopconcert wordt gehouden. In Dokkum is er deze dagen een muziekfestival , maar  dat vindt elders in de stad plaats; gelukkig geen groot podium  vlakbij de kerk.

Voor de jarige Tineke wordt eerst gezongen en dan gaat het koor zoals gebruikelijk inzingen. Rond 20.00 uur zitten er zo’n 70 luisteraars in de kerk en dat is  voor een inloopconcert mede  gezien het gure weer  een mooie opkomst.

Auke de Boer, die deze avond het orgel weer zal bespelen, verwelkomt iedereen en geeft een korte uitleg over de muziek die ten gehore gebracht zal worden. Daarna neemt hij plaats achter het orgel en speelt het Largo en Allegro uit Voluntary  in g minor opus 5 nr. IX van John Stanley.

Het koor zingt daarna twee stukken: het voor velen bekende Hallelujah en Ave Verum van W.A. Mozart.

Het programma is zo opgesteld dat orgelspel en koormuziek elkaar afwisselen.

Fantasia in d-moll van Jan Kritel Kuchar is het muziekstuk wat Auke vervolgens laat horen, gevolgd door de Mädchenlieder Mailied, Frühlingslied, An die Nachtigall en An den Abensdstern  van R. Schumann  door het koor.

Prettig is dat het publiek de muziek weet te waarderen en niet na ieder deel applaudisseert, waardoor het programma geconcentreerd kan worden afgewerkt.

Auke vervolgt zijn orgelspel met Récit de Hautbois van Louis Lefébure-Wély, waarna het koor Ave Maria van C. Saint Saëns en Cantique de Jean Racine van G. Fauré zingt.

Tot slot speelt Auke Cantilena van Josef Rheinberger en het koor sluit de avond af met The seal lullaby van E. Whitacre en eveneens een Cantilena, maar dan van K. Jenkins.

Een uitgebreid applaus volgt en bij het verlaten van de kerk zijn er veel reacties van luisteraars te horen op de koorzang en blijkt zeker  Cantilena van Jenkins indruk gemaakt te hebben.

Een mevrouw vertelt opgetogen dat ze ook zingt in een koor en dit ook wil gaan zingen, ze zal haar dirigent dit even laten weten !

Dit concert is voor het koor het laatste concert voor de zomerstop. Bij restaurant De Posthoorn praten de koorleden nog enige tijd na over het optreden van de afgelopen avond onder het genot van een hapje en een drankje.

Tot ziens in het nieuwe koorseizoen en voor iedereen een fijne vakantie !!

Gepubliceerd innieuws