Spring naar inhoud

Concert in Groningen van Vrouwenkoor Sola Gratia en Koninklijk Mannenkoor Gruno   

Voor het vierde concert in de concertreeks rond het 50-jarig koorjubileum zocht Vrouwenkoor Sola Gratia o.l.v. Ties Molenhuis de samenwerking met het Koninklijk Mannenkoor Gruno uit Groningen o.l.v. Eltjo Mulder. 
Dat leidde tot een gezamenlijk concert op 15 oktober. 
Een redelijk aantal bezoekers genoot in de Helperkerk van een gevarieerd programma. 
Sola Gratia opende het concert met “Six Choruses” van Rachmaninov: een 6-tal liederen, elk met een eigen sfeer, waaraan het prachtige en gevoelige pianospel van begeleidster Ellen Dijkhuizen een extra dimensie gaf. 
Dat gold evenzeer voor de daarop volgende “Three Children’s Songs” van Lutoslawski die bij uitvoering minder eenvoudig zijn dan de titel doet vermoeden. Het zijn zeer speelse en sfeervolle korte liederen die met veel enthousiasme werden uitgevoerd. 
Het Mannenkoor Gruno vervolgde zeer geconcentreerd met “Beati Mortui” en “Hebe deine Augen auf” van Mendelssohn en delen uit de bekende Deutsche Messe van Schubert, meest a capella. 
Een aantal werken werd aan de piano begeleid door Tatjana Halova. 
 
Na de pauze hervatte het mannenkoor het concert met “Die Nacht” van Schubert en verraste daarna het publiek met “Hallelujah” van L. Cohen met Groningse tekst van Siep Schoenmaker. 
Voorbijgangers bleven in de uitbundig schijnende zon staan bij de openstaande kerkdeuren om mee te genieten en werden door Gruno getrakteerd op een enthousiaste en swingende uitvoering, mede dankzij de begeleidende pianiste, van “When I’m sixty-four” van Paul McCartney. 
Sola Gratia bracht op haar beurt een ingetogen en tedere vertolking van “Ave Maria” van Saint Saëns ten gehore en werd voor een prachtige uitvoering van de “Cantique de Jean Racine” van Fauré door de luisteraars beloond met een spontaan applaus. 
Het concert werd sprankelend afgesloten met drie van de Moravische liederen van Dvořak, waarna er bloemen waren voor dirigenten en begeleidsters en voor alle aanwezigen nog een hapje en een drankje tijdens het napraten. 
 

Gepubliceerd innieuws